Table of Contents
Bekijk daarom ook eens de pagina's van de volgende wiki-begrippen voor meer informatie over dit onderwerp: .
Natuurlijk willen bedrijven goed doen en verantwoord en integer zijn. Maar ze willen ook indruk maken naar de buitenwereld, boven de concurrentie uitsteken en beleggers en financiering aantrekken. Het rapporteren van de ESG-prestaties in een ESG-rapportage is een manier om dit te realiseren. Maar voordat je processen ESG-compliant kunt maken, moet je inzicht hebben in ESG, weten wat het verschil is tussen ESG enerzijds en duurzaamheid en MVO anderzijds en hoe beleggers en CFO's naar zo'n rapportage kijken.
Duurzaamheid wordt daarentegen als intern kader gezien dat richting geeft aan de kapitaalinvesteringen van de organisatie. Met andere woorden, duurzaamheid is de motivatie, ESG is het gerapporteerde resultaat. - Aangezien ESG een rapportagekader is, is het met name relevant voor beursgenoteerde ondernemingen die beleggers willen aantrekken en informeren, en voor andere bedrijven die financiering willen aantrekken.
Stakeholders, zoals beleggers, gebruiken deze rapportages om hun beleggingen te screenen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is een bedrijfsmodel waarbij de bedrijfsactiviteiten ook voor een betere wereld moeten zorgen. Een goed voorbeeld is het Amerikaanse outdoormerk Patagonia (ESG platform). Zij zijn zeer sterk op het gebied van MVO. Bij alles wat zij doen, staat MVO voorop
In plaats van de verkoop te stimuleren, biedt het bedrijf een reparatieservice voor zijn producten aan. Lang meegaan is belangrijker dan consumptie. Gebruikte producten worden weer doorverkocht. Het bedrijf zet zich ook actief af tegen het fast fashion-verdienmodel, door duurzame materialen te gebruiken en een leefbaar loon te betalen. Op 7 juni 2021 hebben de ministers van Financiën van de G7 aangekondigd dat zij klimaatrapportages verplicht willen stellen conform de aanbevelingen van de Taskforce on Climate-related Financial Disclosures (TCFD).
Vaak nemen organisaties ESG-informatie op in hun jaarverslag om te laten zien hoe duurzaam ze zijn. Een ESG-rapportage bevat kwalitatieve en kwantitatieve gegevens rond drie kernthema's. Wat doet een organisatie om een goede rentmeester te zijn voor het milieu? Dit milieuthema gaat over de vraag: Hoe een bedrijf de klimaatverandering bestrijdt Wat een bedrijf doet om de CO2-uitstoot te verminderen Hoe het bedrijf de biodiversiteit in stand houdt, de lucht- en waterkwaliteit verbetert, ontbossing tegengaat of verantwoord omgaat met zijn afval Hoe het bedrijf verantwoord omgaat met hulpbronnen en de toeleveringsketen Wat het bedrijf doet om zijn uitstoot te verlagen? Wat doet een organisatie om levens te verbeteren? Dit maatschappelijke thema gaat over: Hoe een bedrijf zorgt voor zijn mensen en hun werkomgeving Initiatieven op het gebied van gender-, BIPOC- en LGBTQ+-inclusiviteit Betrokkenheid van de werknemers van het bedrijf Gegevensbescherming en privacy Maatschappelijke betrokkenheid Mensenrechten en arbeidsnormen Wat doet een organisatie om corruptie te voorkomen en te borgen dat haar investeringen ook in de toekomst duurzaam zijn? Dit governancethema gaat over: De interne controles van een bedrijf Beleid, principes en procedures met betrekking tot leiderschap, samenstelling van het bestuur, vergoeding van bestuurders, opzet van de auditcommissie, aandeelhoudersrechten, omkoping, lobbyen, politieke donaties en klokkenluidersregelingen Nu ESG voor zowel beleggers als bedrijven een prioriteit is geworden, fungeert een ESG-score als beoordeling van de ESG-inspanningen van een organisatie.
ESG-scores worden door derden toegekend en berekend op basis van diverse ESG-indicatoren. Deze bureaus hanteren elk hun eigen criteria om organisaties te scoren. Er zijn een aantal derde partijen die ESG-scores toekennen. De belangrijkste zijn: De EU heeft momenteel de meest uitgebreide ESG-regelgeving. Deze is ontwikkeld om duurzame investeringen te stimuleren en de Green Deal te bevorderen - de toezegging van de EU om klimaatverandering en de achteruitgang van het milieu te bestrijden door: Eliminatie van de netto-uitstoot van broeikasgassen in 2050 Ontkoppeling van economische groei en het gebruik van hulpbronnen; Niemand aan zijn lot over te laten.
Ingevolge de SFDR moeten financiëlemarktdeelnemers (FMP's) 18 verplichte indicatoren rapporteren en minimaal twee andere selecteren uit een lijst met 46 optionele indicatoren. Deze indicatoren zijn gebaseerd op de Verklaring inzake ongunstige effecten op duurzaamheid (PAIS), waarvoor bedrijven een forse hoeveelheid gegevens moeten analyseren. De CSRD is de herziene versie van de EU-verordening, de Richtlijn inzake niet-financiële informatie (NFRD), met regels voor de publicatie van niet-financiële informatie en informatie over diversiteit door grote ondernemingen.
Op dit moment schrijft de NFRD voor dat alle grote ondernemingen en alle beursgenoteerde ondernemingen minimaal de volgende informatie moeten verstrekken: Een korte beschrijving van het bedrijfsmodel van de onderneming Het resultaat van het beleid De belangrijkste risico's in verband met de activiteiten van de onderneming, met inbegrip van: zakenrelaties, producten of diensten die negatieve gevolgen op deze terreinen kunnen hebben en hoe de onderneming deze risico's beheerst Niet-financiële KPI's Een gewijzigde versie van de NFR-richtlijn is ook opgenomen in de Slowaakse wet op de financiële verslaglegging nr.
Bedrijven hebben op dit moment nog veel vrijheid als het gaat om ESG-rapportages. Het staat hen in veel gevallen vrij om ESG-informatie te presenteren op een wijze die zij zelf het meest nuttig achten. Toch wordt aangeraden om erkende kaders te hanteren. Zoals bijvoorbeeld: Global Reporting Initiative (GRI) is een kader waarmee bedrijven zowel de positieve als de negatieve gevolgen van hun activiteiten voor milieu, economie en maatschappij kunnen rapporteren.
GRI is binnen alle sectoren het meest gebruikte kader. Van alle verwijzingen naar een ESG-kader wordt in 83% van de gevallen GRI genoemd. Welzijn op het werk. De Sustainability Accounting Standards Board (SASB) omvat een aantal normen voor het verzamelen en delen van ESG-gegevens die van invloed zijn op de operationele besluitvorming en inzicht geven in de financiële impact van duurzaamheid
Het Workforce Disclosure Initiative (WDI) is een beleggerscollectief dat bedrijven wil helpen bij het communiceren van hun personeelsbeleid etc. aan stakeholders. Doel is verbetering van de transparantie en verantwoording rond personeel en arbeid door bedrijven een kader te bieden voor de publicatie van uitgebreide, vergelijkbare gegevens ter zake. Al in 2017 publiceerde Morgan Stanley een onderzoek waaruit bleek dat 86% van de millennials interesse heeft in duurzaam beleggen, d.
Table of Contents
Latest Posts
Esg (Environment, Social, Governance) - Medewerkers Opleiden - movetohappiness.com/corporate/ +32 4 72 40 12 16
Wat Is Esg? Betekenis En Uitleg - Alles Over Geld - Medewerkers Opleiden - movetohappiness.com/corporate/ +32 4 72 40 12 16
Environmental, Social En Governance (Esg) - Milieuverantwoordelijkheid - movetohappiness.com/corporate/ +32 4 72 40 12 16
Navigation
Latest Posts
Esg (Environment, Social, Governance) - Medewerkers Opleiden - movetohappiness.com/corporate/ +32 4 72 40 12 16
Wat Is Esg? Betekenis En Uitleg - Alles Over Geld - Medewerkers Opleiden - movetohappiness.com/corporate/ +32 4 72 40 12 16
Environmental, Social En Governance (Esg) - Milieuverantwoordelijkheid - movetohappiness.com/corporate/ +32 4 72 40 12 16